KCBS verseny oldalas
A Suncity BBQ Szeged csapata KCBS verseny díjnyertes oldalasa
Most megmutatjuk, hogyan készíti a Suncity BBQ Szeged csapata a KCBS verseny díjnyertes oldalasát!
Köztudott, hogy a KCBS (Kansas City Barbeque Society) versenyek egyik állandó szereplője a sertés oldalas. A versenyzéshez a megfelelő hús beszerzése mindig nagy kihívást jelent, de szerencsére ebben szolgál nekünk segítségül a Pick! Náluk sikerült kifogástalan alapanyagra lelnünk, ami nem más, mint a St. Louis style cut, azaz a klasszikus BBQ-oldalas, melyet tökéletesen készítenek elő a vágóhídon. Ez a húsrész a teljes oldalas középső, legnagyobb része, négyzetesen, táblaszerűen kivágva. Egyenletes felületű és vastagságú, ami ideális a barbecue-hoz. Minél húsosabb, annál jobb. Az oldalas esetében minimális trimmelésre, azaz a felső húsréteg valamilyen szintű eltávolítására van szükség, hiszen a sütés alatt a levegő egyenletes áramlása nagyon fontos.
Mint minden ételkészítésnél, itt is a fűszerezés az egyik legfontosabb alappillér! A szárazpác, azaz a rub, egy olyan keverék, melyben egyensúlyban van a fűszeresség, az enyhe édesség, illetve a csípősség. A BBQ legfontosabb kelléke pedig természetesen nem más, mint a BBQ sütő, más néven szmóker. A húst, a fűszerrel való bedörzsölése után, 130 °C-os szmókerbe tesszük, melyben 30 percenként rotáljuk, illetve enyhén nedvesítjük. A következő 2 óra alatt a fűszerkeverék rásül a húsra, enyhén karamellizálódik, így egységes bevonatot képez, és ropogóssá teszi az oldalast. Ezt a kérget hívjuk barknak.
Ezután a csomagolás következik, amikor kétrétegű alufóliába tesszük az oldalasokat, majd vajat, barna cukrot és egy kis szószt öntünk rá. Így sütjük tovább 96 fokig, melyet maghőmérővel mérünk. Ezután óvatosan kicsomagoljuk, a tetejét enyhén megkenjük szósszal és 5 percre visszatesszük a sütőbe. Végezetül egy puha, szaftos, ropogós barkkal bevont húst kapunk, melyet a BBQ versenyeken felszelünk és 6 darabot a versenydobozba téve tálalunk.
Készítsen versenyszintű oldalast a Suncity BBQ fűszerkeverékei és rubjai segítségével! Teljes termékkínálatunkat megtalálja weboldalunk Fűszerek menüpontjában! Mindemellett lehetősége van megtanulni a BBQ-zás fortélyait is, BBQ alapképzés- és BBQ versenyképzéseink keretein belül!